Tijdens de opleiding van mijn jonge paarden vind ik het belangrijk dat ze een ‘brede’ basisopleiding krijgen. Een klein beetje zoals de kleuter- en basisschool bij mensen. Zo kan ik samen met hen ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.
Eén van de dingen die ik recent ben beginnen doen, is Jack meenemen als ‘handpaard’ op wandeling. Dit betekent dat ik één van mijn betrouwbare oudere paarden onder zadel rij, en Jack op die manier mee neem aan de hand.
Graag deel ik met jullie 5 voordelen van het meenemen van jonge paarden als handpaard:
- Vertrouwen opbouwen:
Je jonge paard meenemen als handpaard stimuleert het vertrouwen op heel wat verschillende manieren. Door de interactie tussen jou en je jonge paard vanuit het zadel van je rijpaard, leert je jonge paard ook vanuit die positie met je samen te werken en vertrouwen te hebben in jou en jullie wederzijdse communicatie. En uiteraard is het ook belangrijk dat er een ijzersterk wederzijds vertrouwen en zeer goede communicatie is tussen jou en je rijpaard. Bij mij zorgen al die factoren samen voor een ‘kuddegevoel’, een gevoel van verbonden zijn met beide paarden én de omgeving. - Gewenning aan nieuwe omgevingen:
We willen onze jonge paarden de vaardigheid meegeven om vol vertrouwen om te gaan met nieuwe situaties en nieuwe omgevingen. Je jonge paard als handpaard meenemen op wandeling is een super leuke manier om je jonge paard kennis te laten maken met de wereld om zich heen. - Gezonde lichaamsbeweging:
Jack is nu 3 en ik ben heel rustig bezig met het proces van zadelmak maken. Toch ben ik zeker nog voorzichtig en wil ik de belasting heel goed aanpassen aan zijn leeftijd. Daarom is meenemen als handpaard ook gewoon héél erg nuttig. Ze krijgen gezonde lichaamsbeweging zonder belasting van de ruiter. Wandelen helpt mee de spieren te ontwikkelen, de conditie te verbeteren en wanneer er wat obstakels zijn zoals omgevallen bomen, oneffen terrein of verschillende ondergronden, helpt het ook mee de coördinatie te verfijnen. - Emotieregulatie:
Paarden zijn van nature kuddedieren en zoeken steun op van kuddegenoten op momenten dat ze iets spannends vinden. Door je jonge paard als handpaard mee te nemen, ervaart het de steun van een kuddegenoot waarin het vertrouwen stelt. Het ervaren paard kan het jongere paard dan co-reguleren. Co-reguleren betekent dat het oudere paard een kalmerend effect heeft op het jonge paard wanneer het toch allemaal wat spannender wordt. Co-regulatie helpt jonge paarden om op lange termijn uit te groeien tot zelfzekere en veerkrachtige paarden die zichzelf kunnen reguleren. - Mentale stimulatie:
Naast het fysieke aspect van beweging, vraagt het ook mentale vaardigheden van je jonge paard om mee te gaan als handpaard. Belangrijk is dat je jonge paard kan focussen op jou en de vragen die je hem stelt terwijl hij naast jou en je rijpaard loopt. Dit helpt hem om te leren de aandacht bij jou te houden, zelfs in situaties met veel prikkels en in nieuwe omgevingen.
Je jonge paard meenemen als handpaard heeft heel wat voordelen op fysiek, mentaal, emotioneel en relationeel vlak, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jullie het alledrie leuk vinden en dat het veilig kan verlopen.
Daarom zal ik de komende weken verder ingaan op:
- Welke vaardigheden je jonge paard nodig heeft vooraleer je het kan meenemen als handpaard.
- Welke vaardigheden je rijpaard nodig heeft.
- Welke vaardigheden je als ruiter nodig hebt om een handpaard mee te nemen
- Hoe je van je eerste ritje buiten een succes kan maken!
Wil je dit zelf graag proberen?
Of loop je vast in de samenwerking, connectie of communicatie met je (jonge) paard?
En wil je graag hulp?
Vul dan onderstaand contactformulier in: