Heb je soms wel eens het gevoel dat je paard onhandig is? Omdat hij elke balk aantikt of gemakkelijk struikelt wanneer je op wandeling op een ongelijke ondergrond rijdt? Of snapt je paard niet helemaal dat er na zijn voorbenen ook nog een achterhand volgt?
In deze blog leg ik je uit wat coördinatie en lichaamsbewustzijn precies is, waarom de coördinatie en het lichaamsbewustzijn van je paard trainen belangrijk is en geef ik je 5 concrete tips hoe je dit kan doen!
Wat is coördinatie en lichaamsbewustzijn?
Coördinatie verwijst naar het vermogen van een paard om zijn verschillende lichaamsdelen (zoals benen, hoofd en nek) in harmonie te bewegen om specifieke oefeningen uit te voeren. In de basis omvat dit het correct uitvoeren van voorwaartse bewegingen zoals stappen, draven en galopperen. Meer coördinatie is nodig wanneer je hindernissen neemt met je paard zoals bijvoorbeeld in trec, trail, ranch trail, working equitation of extreme cowboy race. Of bij springen, complexe dressuuroefeningen of eventing. Coördinatie zorgt ervoor dat het paard soepel en efficiënt kan bewegen zonder struikelen of onhandige bewegingen te maken.
Lichaamsbewustzijn verwijst naar het vermogen van een paard om zich bewust te zijn van zijn eigen lichaam en de bewegingen die het maakt. Het houdt in dat het paard begrijpt waar zijn benen zich bevinden en hoe hij ze moet gebruiken om evenwicht te bewaren. Lichaamsbewustzijn stelt een paard in staat om zijn lichaam nauwkeurig te controleren en aan te passen om verschillende oefeningen uit te voeren. Dit is vooral belangrijk bij complexe manoeuvres.
Waarom is het onwikkelen van een goede coördinatie en lichaamsbewustzijn belangrijk?
Ten eerste draagt coördinatie en lichaamsbewustzijn bij aan de veiligheid van het paard. Een goed gecoördineerd paard heeft minder kans om te struikelen, uit te glijden of te vallen, waardoor blessures worden voorkomen.
Ten tweede zorgt coördinatie voor effectievere communicatie tussen ruiter en paard. Een paard dat goed gecoördineerd is, kan nauwkeuriger reageren op de subtiele aanwijzingen en hulpen van de ruiter, wat resulteert in een betere samenwerking.
Ten derde zijn coördinatie en lichaamsbewustzijn van groot belang voor de prestaties van het paard. Voor disciplines zoals trec, trail, working equitation of extreme cowboy race waarbij met hindernissen wordt gewerkt, zijn ze essentieel om complexe bewegingen met precisie correct uit te voeren. En ook binnen dressuur, springen, reining of ranch riding is een goede coördinatie belangrijk!
Bovendien dragen coördinatie en lichaamsbewustzijn bij aan het comfort en welzijn van het paard tijdens de training. Een paard dat zich bewust is van zijn lichaam kan ongemak en fysieke stress verminderen, wat bijdraagt aan zijn comfort en welzijn.
Tenslotte helpt training gericht op coördinatie en lichaamsbewustzijn bij de ontwikkeling van spieren, met name de core-spieren, die de algehele kracht en stabiliteit verbeteren.
5 praktische tips om het lichaamsbewustzijn en de coördinatie bij je paard te verbeteren!
- Bewegingsoefeningen met balken en/of kegels:
Begin met eenvoudige bewegingsoefeningen in stap om het lichaamsbewustzijn van je paard te vergroten. Vraag je paard om over balken of tussen kegeltjes te stappen, om achterwaarts te stappen, zijwaarts te bewegen of om kleine cirkels te lopen. Deze oefeningen helpen je paard om zijn benen beter te beheersen en zich bewust te worden van zijn lichaam. - Variatie in terrein:
Train je paard in verschillende omgevingen en terreinen, zoals heuvels, hellingen en ongelijk terrein.
Wissel ook eens qua type bodem in de rijbak: een geopat, een graspiste of een zandpiste.
Dit zorgt ervoor dat je paard zijn lichaam heeft aan te passen aan verschillende bodems en ondergronden, wat de coördinatie verbetert. - Cavaletti-werk:
Cavaletti’s zijn kleine hindernissen die op de grond worden geplaatst. Door je paard over cavaletti’s te laten stappen, draven of galopperen, moet het nauwkeurig zijn paslengte en -hoogte aanpassen, wat de coördinatie en balans bevordert. - Balansoefeningen:
Gebruik specifieke balansschijven ontworpen voor paarden om evenwichtsoefeningen uit te voeren. Dit helpt het paard om zijn core stability te ontwikkelen, wat essentieel is voor een goede coördinatie. - Schouderbinnenwaarts en travers: Deze dressuuroefeningen vereisen dat het paard zijn gewicht en balans verplaatst en zijn lichaam correct buigt. Ze zijn uitstekend geschikt om de coördinatie en het lichaamsbewustzijn te verbeteren. Werk hier echter aan met de hulp van een ervaren instructeur, aangezien ze wat meer expertise vereisen.
Tot slot
Geduld en consistentie zijn belangrijk in het trainen van paarden.
Begin steeds met eenvoudige oefeningen en bouw geleidelijk aan op naar moeilijkere oefeningen naarmate je paard sterker en zich meer bewust wordt van zijn eigen lichaam. Het hoeft niet van de eerste keer perfect te zijn. Moedig je paard aan en beloon het wanneer je merkt dat hij zijn best doet!
Consistent kleine stapjes blijven zetten in de goede richting zorgt ervoor dat je op lange termijn een mooie vooruitgang maakt waarbij het lichaam en de mindset van je paard in positieve zin kunnen evolueren.
Weet je toch niet zo goed hoe en waar te beginnen?
Ontbreekt het je soms aan inspiratie?
Heb je soms die spreekwoordelijke schop onder je kont nodig om in actie te komen of blijven?
Of loop je ergens anders tegen aan?
Wil je graag begeleiding?
Vul dan alvast ons contactformulier in en dan (video)bellen we binnenkort om af te stemmen waar jullie uitdagingen en behoeften liggen!