connected horsemanship, jonge paarden, paardengedrag, paardrijden met vertrouwen, paardrijden zonder angst, polyvagaaltheorie, ruitermindset, Training

Blog #4: Over innerlijke dialogen en innerlijke toestanden.

Tijdens de opendeurdag eind juli 2022 deed ik een demo met Mystery, een 4-jarige quarter x arabier kruising die ongeveer 7 maanden onder zadel is.
Wat meteen duidelijk was, was dat de omgevingsfactoren hem toch wel wat spanning bezorgden. Er zitten ook niet dagelijks 50 mensen op de paddock naar je te kijken :p

Veranderende omgevingsfactoren kunnen tot spanning leiden bij paard én mens. En het is belangrijk om de signalen die beiden tonen aux sérieux te nemen en er mee te werken.
Meewerken, i.p.v willen veranderen of onderdrukken!
​Dé voorwaarde om te werken aan en in veiligheid (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel) voor jou en je paard. En die veiligheid is dan weer vereiste voor verbinding, leren, mogelijkheden zien, plezier, samenwerken, ontspanning, ….

Maar hoe doe je dat dan, meewerken met een zenuwstelsel dat in een sympatische of zelfs dorsale toestand terecht komt?

Stap 1: gaan herkennen bij jezelf en bij je paard in welke toestand jullie zich beiden bevinden en ook welke reactiepatronen jullie beiden hebben in geval van ‘onveiligheid’.
Stap 2: weten hoe je van een dorsale of sympatische toestand opnieuw naar en ventraal vagale toestand kan ‘bewegen’.
Stap 3: ​oefenen – oefenen – oefenen – fouten maken – en dan opnieuw oefenen – oefenen – oefenen

Om je een idee te geven van wat verschillende innerlijke toestanden kunnen zijn en hoe je ze kan herkennen gebruik ik mijn demo met Mystery als voorbeeld.​​​​​
​​
Ik gebruik de hartjes om aan te geven in welke innerlijke toestand ik en Mystery zich bevonden:
💚 ventraal vagaal: veilig en in verbinding
🧡 sympatisch: vecht/ vluchtgedrag
🖤 dorsaal: hopeloosheid, hulpeloosheid – geen opties en oplossingen meer zien – bevriezen – volledig uit contact met het zelf, de ander en de omgeving

MIJN INNERLIJKE TOESTANDEN:

💚 Ik herkende de spanning bij de start bij Mystery waardoor ik de bewuste keuze maakte even grondwerk met hem te doen gericht op ontspanning. En dan pas ben ik opgestapt.
🧡Wanneer hij het ‘vechtgedrag’ vertoonde: Eerst even volledige weerstand bij mezelf.
​Een greep uit mijn gedachten: echt? moet dit nu? je hebt dit al een hele tijd niet gedaan? waarom dan nu? En dan net op de opendeurdag wanneer iedereen zit te kijken? Wat zullen ze wel niet denken?
💚 Ik herkende de weerstand en de gedachten vrijwel onmiddellijk, waardoor ik verbinding maakte met mezelf, het gevoel aux sérieux nam en opnieuw connectie kon maken met mijn behoeftes: serieus genomen worden als trainer, lesgever en coach, aanvaard en gezien worden als mens. Door anderen én misschien wel in de eerste plaats door mezelf!
Ik zag het gedrag van Mystery niet langer als een probleem, wél als een kans om te tonen hoe ik met paarden omga in zo’n situatie: rustig, standvastig en met empathie voor het paard (en mezelf).

Wat had ik graag anders gedaan in de demo:
Op dat moment ‘woorden’ aan kunnen geven aan mijn innerlijke dialoog zodat dit ook meteen gedeeld kon worden met het publiek.
Geen woorden meer vinden betekent steeds dat er sympatische en/of dorsale energie is!
Maar zoals mijn therapeut zegt: Achteraf is het nieuwe vooraf.
Of eenvoudig gezegd: de volgende keer heb je een nieuwe kans om het op een andere manier aan te pakken.​

(Ik ga regelmatig naar een therapeut voor supervisie en intervisie.
In mijn ogen een absolute must voor iedereen die met mensen werkt, zodat we onze eigen ‘thema’s’ niet projecteren op anderen​ en dus uit ‘overdracht’ blijven.)
​​​
​​​​​
INNERLIJKE TOESTANDEN VAN MYSTERY:

🧡 Om welke reden dan ook was Mystery van bij het begin redelijk gespannen.
​Getoond gedrag: trippelen, niet stil blijven staan, … wat heel a-typisch is voor hem. Vermoedelijk door de omgevingsfactoren: veel volk tijdens de opendeurdag. Spanning heeft altijd invloed op gedrag én op connectie!
💚 Na het grondwerk was hij meer ontspannen en kon ik op een rustige manier opstappen. In stap ging het goed, stuurde hij goed en was hij nageeflijk zowel lateraal als verticaal.
In draf rechtsom was ook alles ok!
🧡 In draf linksom liep ‘hing hij op het bit’ bij het sturen en liep hij over zijn schouder weg richting de tent. Wanneer ik ‘vasthield’ blokkeerde hij volledig (geen freeze). Wanneer ik meer druk zou zetten op dat moment, zou hij zijn gaan steigeren, dus duidelijk sympathische energie!
💚 Twee aanpakken van mij uit om om te gaan met dit gedrag, zijn emotie serieus te nemen en hem terug tot binnen zijn venster te brengen.

👉 Wanneer hij blokkeert op sturen in draf, tevreden zijn wanneer hij wel de richting volgt in stap ( nog steeds sympatisch 🧡)

👉 Wanneer hij blokkeert enkel de draf vragen en hem zelf de richting even laten bepalen (nog steeds sympatisch 🧡)

👉 Wanneer beiden opnieuw goed gaan: opnieuw de combinatie vragen ( opnieuw ventraal vagaal💚)


Een moeilijk woord voor dit opdelen in stukjes is ‘titreren’.
Degene die het moeilijk heeft, bepaalt wat moeilijk is, en niet de andere.
In dit geval dus Mystery en niet ik. Mijn rol als trainer is afstemmen op waar hij het moeilijk mee heeft en hem daar doorheen helpen. Soms doen we door onbegrip, onmacht, frustratie, onvoldoende kennis, eigen angsten … er een schepje bovenop i.p.v. een regulerende functie te hebben voor ons paard.

​Wat ik graag nog wil meegeven hierbij:
Het is super normaal dat je doorheen je dag, in interactie met anderen en in de training met paarden verschillende ‘innerlijke toestanden’ ervaart. Elke innerlijke toestand heeft andere ‘reactiepatronen’, een ander beeld van de wereld en een andere manier van denken. Elk van de innerlijke toestanden is er op gericht jou veilig te houden of terug in veiligheid te brengen! Geen enkele van de innerlijke toestanden is dus goed of slecht.

Meer inzicht in je eigen innerlijke toestanden en de reactiepatronen die daarmee gepaard gaan, geeft meer grip en meer mogelijkheden rond de manier waarin we in connectie kunnen treden en samenwerken met ons paard (​en andere mensen).

Om te onderzoeken bij jezelf bij je volgende trainingssessie met je paard:
Welke innerlijke toestanden herken je bij jezelf? Wat is jouw interne dialoog wanneer dingen anders gaan zoals gepland? Welke innerlijke toestanden herken je bij je paard? ​

Ik wens je een hele fijne dag en als je vragen hebt of iets met me wil delen, dan hoor ik dat heel graag!​

___

Wil je graag meer leren over werken in en aan veiligheid met je paard zodat jullie connectie en samenwerking verder groeien?
Of wil je andere combinaties leren begeleiden richting meer connectie en een betere samenwerking?

Neem dan eens een kijkje bij onze opleidingen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *