connected horsemanship, jonge paarden, paardrijden met vertrouwen, paardrijden zonder angst, ruitercoaching, ruitermindset, ruitertraining

Blog #8: In 5 stappen doelen stellen voor jou en je paard

Ken je dat: de week is voorbij en je hebt wéér niet de tijd gemaakt om te trainen met je paard. Je bent boos op jezelf en werkt dat misschien wel uit op je omgeving.

Of misschien is het herkenbaar dat het lijkt alsof jullie helemaal geen vooruitgang boeken en je hierdoor een beetje moedeloos wordt?

Of zie door het bos de bomen niet meer wanneer je denkt aan de training van en samenwerking met je paard? Je doet maar wat in de hoop dat het je brengt waar je wil zijn.

Doelen stellen voor jou en je paard zou dan wel eens het antwoord kunnen zijn om uit die vicieuze cirkel te raken waarin je je nu bevindt!

Fijn, hoor ik je zeggen, maar hoe begin ik daar dan aan zodat die doelen mij ook daadwerkelijk vooruit helpen in plaats van dat ze me elke keer ontmoedigen omdat ze zo onbereikbaar lijken.

Daarin kan de SMART methode je helpen!

SMART staat voor:

S = specifiek

M = meetbaar

A = acceptabel

R = realistisch

T = tijdsgebonden

Ik geef een praktisch voorbeeld met mijn jonge paard Jack. Jack is 2,5 nu en ik wil hem de komende periode vooral leren dat de wereld buiten zijn gekende omgeving een veilige plek is en dat wanneer hij het moeilijk heeft op mijn oordeel mag en kan vertrouwen.

Specifiek

Om je doel zo speciefiek als mogelijk te omschrijven, wil je een antwoord geven op volgende vragen:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wie of wat is erbij betrokken
  • Waar gaat het gebeuren
  • Wanneer wil je het doen?
  • Waarom wil je het bereiken?

Om dit toe te passen op mijn doel met Jack:

WAT? Ik wil graag met hem ontspannen aan de hand buiten gaan wandelen.

WIE? Ik, Jack en mijn man Jan om foto’s te nemen.

WAAR? In verschillende omgevingen: op straat, in het bos, aan het strand en in een omgeving met hindernissen.

WANNEER? Op zondag gedurende 1 uur in de voormiddag van 11u tot 12 of wanneer op verplaatsing de ganse voormiddag.

WAAROM? Ik wil graag dat Jack zich veilig voelt in de wereld buiten zijn gekende omgeving en went aan verschillende soorten weggebruikers: voetgangers, fietsers, auto’s, vrachtwagens, tractors, spelende kinderen, blaffende honden aan de omheining, …. Zodat hij zich kan ontwikkelen als een evenwichtig volwassen paard.

Meetbaar

Ik ga 4 zondagen op rij tussen 11 en 12 buiten aan de hand wandelen met Jack. Elke 5e zondag ga ik op verplaatsing aan de hand wandelen met Jack in de voormiddag. We vertrekken dan om 9u en zijn uiterlijk tegen 12u terug thuis. Dit wil ik gedurende 6 maanden doen. Ik schrijf deze blog in oktober 2022. Dat wil dus zeggen dat ik gedurende november, december, januari, februari, maart en april actief aan de slag ga met mijn doelstellingen.

Dit is heel meetbaar! Getallen en dagen in je doelstelling noteren zorgen ervoor dat je weet wanneer je je doel hebt behaalt. In mijn geval met Jack is mijn doelstelling behaald als ik het komende half jaar elke zondag met hem aan de hand ga wandelen.

(Note: trailerladen is geen issue voor Jack. Maar dat zou dus ook een doelstelling kunnen zijn!)

Ik wil hier het komende half jaar een prioriteit van maken. Ik schrijf deze blog in oktober 2022. Dat wil dus zeggen dat ik gedurende november, december, januari, februari, maart en april actief aan de slag ga met mijn doelstellingen.

Acceptabel

Hiermee wordt bedoeld of alle betrokken partijen met het plan akkoord zijn. En in geval van paarden of je hen er geen schade mee toebrengt. Je wil je hierbij afvragen of jouw paard klaar is voor wat je van hem vraagt.

Het kan ook zijn dat je graag wil dat er iemand mee gaat, voor (morele) steun of hulp. Dus dan moet die persoon ook akkoord zijn.

In mijn geval wil ik graag dat mijn man meegaat om foto’s te nemen. Dus dan is het belangrijk dat hij ook akkoord gaat met mijn plan en doelstellingen.

Realistisch

Kan ik dit doel wel halen? Heb ik de mogelijkheden? Heeft mijn paard de mogelijkheden?

Het zo niet realistisch zijn om als doelstelling te hebben dat ik binnen 6 maanden Jack zou willen uitbrengen op wedstrijd. Of om elke dag aan de hand te gaan wandelen met Jack. Die plannen zouden gedoemd zijn om te mislukken en demotiverend werken.

Het is wel haalbaar om elke week op zondag 1 uur tijd te maken hiervoor. Ik heb ook vervoer, dus elke 5e zondag kan ik me makkelijk verplaatsen. Jack is trailerladen en transport al gewend.

Mijn doel is dus realistisch.

Tijdsgebonden

De beste doelen hebben een start en een einddatum. En ze geven een antwoord op de vragen:

  • Wanneer wil je hier tijd voor maken?
  • En wanneer is het eindpunt bereikt?

Ik dus elke zondag gedurende 1 uur de komende 6 maanden. Er staat duidelijk in wanneer ik aan mijn doel ga werken (zondag) en wanneer het eindpunt bereikt is (binnen 6 maanden).

Wanneer het eindpunt bereikt is, is het ook tijd om te evalueren. Dat doe je trouwens best na elke training 😉 Wat ging er goed? Wat kon er beter? Waar heb je nog meer aandacht aan te schenken? Hoe ga je dat volgende training / komende periode doen?

Je kan hier ook een onderscheid maken in doelen op korte, middellange en lange termijn:

  • Elke keer wanneer ik op zondag ga wandelen, ongeacht hoe de wandeling verloopt, heb ik een doel op korte termijn bereikt.
  • Wanneer ik na 6 wandelingen opmerkt dat Jack niet meer schrikt van fietsers, heb ik een doel op middellange termijn bereikt.
  • Wanneer Jack na 6 maanden heeft kennisgemaakt met verschillende omgevingen heb ik een doel op lange termijn bereikt.

Mijn doel met Jack geformuleerd volgens de SMART principes ziet er dus als volgt uit:

Jack het komende half jaar laten kennismaken met en wennen aan verschillende locaties en omgevingen zoals verkeer, bos, strand, velden en hindernissenparcours door 4 zondagen op rij gedurende 1u een blokje om te doen bij ons in de buurt afgewisseld met 1x op zondag op een locatie te gaan wandelen aan de hand.

En nu is het aan jou! Pak pen en papier en schrijf je doelen op. Scherpt ze vervolgens aan door alle SMART-criteria toe te passen. Dit kan even wat tijd kosten, maar daarna heb je wel scherpe, duidelijke én haalbare doelen voor jou en je paard.

Wil je graag weten waarom doelen stellen belangrijk is voor jou en je paard? Lees dan ook Blog #7: 6 redenen waarom doelen stellen belangrijk is in de training van je paard.

Heb je hierover vragen of wil je graag iets met me delen?
Ik hoor het graag!

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *